Kakepiken.

Fudge Karameller


Jeg simpethen elsker karamell! I iskrem, i konfekt, i kaker eller bare i seg selv som en saus eller som denne oppskriften i form av fudge. Fudge karamellen har en litt annen konsistens enn den tradisjonelle julekaramellen som er litt hard og setter seg fast i tennene. Denne varianter smelter i munnen og er en fryd å spise.
Det å lage fudge er en liten kjemioppgave i seg selv, det handler først og fremt om kontroll av temperatur. Derfor er det helt nødventig å ha enten et sukkertermometer eller et steketermometer for hånden. Jeg brukte et steketermometer.
Det tok ca 40 minutter å lage selve fudge basen men avkjølingen tar litt lengre tid. Jeg lagde min en dag i forveien og kuttet de opp i biter dagen etter. De smaker bare helt fantastisk, du er simpelthen nødt til å prøve disse! 🙂
fudge2fudge3fudge4fudge1
Oppskrift Fudge:
– ca 20 biter
340 g Sukker
215 g Kremfløte
25 g Smør
1 ts Vaniljeessens
1 ts Lys sirup

– Gjør først i stand en liten ildfast form med rette kanter som du «liner» med bakepapir langs bunnen og kantene. Har du kun en stor form så ville jeg doblet oppskriften for å få litt høyde på fudgebitene.
– Bland fløte og sukker i en kasserolle. Varm opp på svak varme og rør med en visp så sukkeret ikke brenner seg.
– Blandingen skal koke til sukkeret løses opp i fløten og du tydelig kan se at det ikke er flere korn igjen i blandingen.
– Bland deretter inn smør, vaniljeessens og sirup.
– Nå skal alt vannet i melken kokes bort. Derfor må blandingen koke til temperaturen blir 115 grader. bruk et sukker- eller steketermometer til å holde oversikt over temperauren. Det tar ca 20 -30  min med koking på middels varme før blandingen når 115 grader. Pass på å røre kontinuerlig.
– Når blandingen når 115 grader så trekk ut termometeret og sett kasserollen bort fra varmen og la den stå helt i fred. Ikke rør, ikke smak, ingenting. Vask sukkertermometeret grundig før du setter det ned i blandingen igjen. Når temperaturen i blandingen synker til under 110 grader så  heller du massen over i den ildfaste formen, IKKE skrap ned fra kantene (der er det krystallisert), hell kun ut det som renner ut av seg selv. Nå begynner avkjølingsprosessen
– I denne fasen er det viktig å røre i massen kontinuerlig til fargen går fra den glinsende karamellfargen til den matte fudgefargen som vi er ute etter. Dette tar fra 15 – 20 min. Pass på å røre gjennom alt om og om igjen. Du skal stoppe å røre når massen såvidt renner tilbake og får en jevn overflate. Det du gjør er å kontrollerer krystalliseringen av sukkermolekylene med røringen slik at alt krystalliseres på likt og ikke kun her og der. Sukkermolekylene som ble brutt ned i kokefasen vil nå finne sammen igjen og da får vi fudge konsistensen. Fugde er kjemi! 🙂
– Når massen er bltt rørt matt så må den få stå i ro til alt har fått krystallisert seg. La den stå på kjøkkenbenken noen timer, siden kan du sette den i kjøleskapet. Den kan gjerne stå over natten.
– Jeg glemte jo å ha bakepapir i min ildfaste form så jeg slet litt med å få de ut hele. Men nå kan jo du lære av mine feil 🙂 Du deler de opp i passe store firkanter eller andre fasonger om du ønsker.

Reklamer

One comment

Skriv din kommentar her.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: